News Trending

Voorbij de onschuld - Stedelijk Museum Vianen - 12/3-12/6/2022

Voorbij de onschuld 

Kunst op papier in de 21e eeuw 

Stedelijk Museum Vianen

 

afbeelding: Raquel Maulwurf, Undertow, 2014, houtskool, pastel op museumkarton, 208 x 152 cm. Particuliere Collectie, foto Peter Cox

 

Van 12 maart tot en met 12 juni 2022 toont het Stedelijk Museum Vianen het eerste museale overzicht van kunst op papier in de 21e eeuw in Nederland. Wat opvalt is dat deze kunst geëngageerd en activistisch is, het gaat ergens over. Dat kan ook bijna niet anders na ‘nine-eleven’, de voortdurende ongelijkheid in de wereld, de vluchtelingenproblematiek, klimaatveranderingen en Covid-19. 

 

De opzet van deze tentoonstelling is chronologisch. Kunstenaars geboren in de jaren vijftig zijn opgegroeid met andere uitdagingen dan die in de jaren zestig en zeventig. Steeds meer groeide het besef dat de kunstenaar geen eilandje meer was, maar een onderdeel in een veel grotere wereld èn het geloof dat je wel degelijk misstanden in de samenleving kon aankaarten. Niets doen is geen optie meer.

 

Op de tentoonstelling Voorbij de onschuld zullen kunstwerken te zien zijn vanaf Marlene Dumas en Marc Mulders, geboren in de jaren vijftig, tot en met Carlijn Kingma en Tasio Bidegain, twintigers. Hoe gaan zij om met de wereld van vandaag? De tentoonstelling over vrije keuzes van kunstenaars past in een traditie van Vianen als Vrijstad dat zich eeuwenlang met eigen wetten autonoom wist te houden tussen Holland en Gelre en een vrijhaven was voor vrijdenkers.

 

Kunstenaars op de tentoonstelling: Stan Klamer, Marlene Dumas, Nour-Eddine Jarram, Marc Mulders, Koen Vermeule, Rob Voerman, Siemen Dijkstra, Erik van Lieshout, Carlijn Mens, Natasja Kensmil, Maayke Schuitema, Raquel Maulwurf, Rik Smits, Susanna Inglada, Natalia Ossef, Guy Vording, Carlijn Kingma en Tasio Bidegain.