News Trending

Stedelijk Museum Vianen - Christian Hack - Heptagonal Sculptures

 

Christian Hack, Heptagonal Sculptures

Stedelijk Museum Vianen

 

Van 12 april 2023 tot en met 16 juli 2023 toont het Stedelijk Museum Vianen het eerste museale overzicht van de Duitse kunstenaar Christian Hack (1946, Erlangen). In de museumtuin staan een tiental sculpturen afkomstig uit de laatste vijfentwintig jaar, met name uit de serie 'Heptagonal Sculptures'. De serie kenmerkt zich door het gebruik van zevenhoeken en zijn gemaakt van spiegelend roestvrijstaal. Door hun reflecterende uiterlijk vormen ze een mooi contrast met het groen rondom.  Met deze tentoonstelling wil het Stedelijk Museum Vianen meer aandacht vragen voor hun bijzondere museumtuin. 

 

Christian Hack is geïntrigeerd door de mogelijkheden van reflectie en vormen. Hack stelt dat zijn kunst geen betekenis heeft, maar open staat voor de interpretatie van de toeschouwer.  Zo stelt hij: 'Making the sculptures is like therapy... or some kind of meditation'. Hij moet er om lachen als toeschouwers meer in zijn werk zien dan abstracte metalen vormen, maar ontmoedigt het maken van interpretaties zeker niet. 

 

Jeugd 

Als kleine jongen werd zijn vrije geest niet serieus genomen. Geïnspireerd door de cultuur van native americans maakte hij hoofdtooien en verzon hij rijke verhalen. Zijn ouders gooiden zijn creaties steeds in de prullenbak. Hack liet zich echter niet ontmoedigen en schreef zich in als student Industrieel Ontwerpen aan de beroemde Folkwang School in Essen. De beeldhouwlessen brachten hem tot zijn keuze om vrij kunstenaar te worden.  

 

Nieuwe serie

De serie 'Heptagonal Sculptures' ontstond rond de eeuwwisseling. Het bestaat uit werk gemaakt van roestvrij staal en heeft zijn naam te danken aan de zevenzijdige uiteindes (haptogonal = zevenhoekig). De kunstwerken zijn vernieuwend vanwege hun onbegrensde vormen en verschillende invalshoeken. Het getal zeven, waarvan de betekenis verbonden is met het hemelse, sluit goed aan op die oneindigheid van de sculpturale vormen.

 

De tentoonstelling Heptagonal Sculptures is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Livingstone Gallery in Den Haag. Bij de tentoonstelling is een boek verschenen dat te koop is in de museumwinkel.

 

 

Stedelijk Museum Vianen - Voorstraat 97 - 4132 AP Vianen - Telefoon 0347-371648

E-mail: info@stedelijkmuseumvianen.nl  -  Website: www.stedelijkmuseumvianen.nl