News Trending

Simon Schrikker in Drents Museum Assen

Drents Museum Assen presents the work of Simon Schrikker in the first edition of their new series of exhibitions by young figurative painters. The exhibition will be on view until 27 January 2013. The accompanying catalog 'Screech' is available at the gallery. See also www.drentsmuseum.nl  Simon Schrikker will have his first solo exhibition at the gallery in November 2012. Opening 4 November at 4 pm.

PERSBERICHT (Dutch only)

Van 15 september 2012 t/m 27 januari 2013 kunt u kennismaken met het unieke werk van de Rotterdamse kunstenaar Simon Schrikker (1973). Deze tentoonstelling in de tijdelijke tentoonstellingszaal boven de Abdijkerk is de eerste in een serie over jonge figuratieve kunstenaars. Dieren, met in het bijzonder de hond, staan in de schilderijen van Schrikker centraal. De interactie tussen het dier op het doek en de kijker vormt een belangrijke rol; frontaal en confronterend of juist subtiel en onderhuids.

Simon Schrikker (Utrecht, 1973) is een Nederlands kunstenaar die woont en werkt in Rotterdam. In de periode 1995-1999 studeerde Schrikker aan de Academie Minerva in Groningen, en van 1999 tot 2001 aan het Dutch Art Institute te Enschede, alwaar hij zijn masters behaalde in de beeldende kunsten. In 2005 won hij de publieksprijs voor de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst en werd zijn werk o.a aangekocht door het Gemeentemuseum Den Haag en de Caldic Collectie.
Hij werkt op verschillende formaten canvas, van A5-formaat tot metershoog en schildert recent naast honden ook inktvissen en haaien. Zijn schilderijen zijn dan ook geen illustraties, het zijn geen plaatjes uit een dierenboek. De keuze voor deze dieren is niet toevallig: ze zijn alle drie geassocieerd met gevaar en angst, maar ook met kracht. De schilderijen zijn echt portretten: iedere hond heeft een eigen individualiteit.

Schrikker: “Dreiging, woede, luiheid - in een hondenlijf worden menselijke kwaliteiten sterker zichtbaar. Niet voor niets kom je altijd dierenparabels tegen in volkskunst, ongeacht welke cultuur. Op mijn dieren kun je menselijkheid projecteren net zoals op die vertelculturen. Ik hou van die dierlijke combinatie van onschuld en waakzaamheid. Graag schilder ik slapende honden, helemaal ontspannen, maar maak ze niet wakker.”