News Trending

Raquel Maulwurf with Renie Spoelstra at De Nederlandsche Bank

Night and Day, a duo exhibition of gallery artist Raquel Maulwurf and Renie Spoelstra will be on view from 14 June until 26 July 2012 at the art space of the Nederlandsche Bank in Amsterdam. Open workdays by appointment only.

Contact the Bank in advance to make an appointment at kunstcommissie@dnb.nl

PRESS RELEASE (Dutch)

Raquel Maulwurf & Renie Spoelstra - NIGHT & DAY
Night and Day: een duo-tentoonstelling ontstaan vanuit de behoefte van Raquel Maulwurf en Renie Spoelstra het eigen werk te toetsen en te bevragen aan de hand van het werk van de ander. De kunstenaars werken beiden uitsluitend met houtskool op monumentale wijze, of het nu een klein of groot formaat betreft. Maar wat is de essentie van hun oeuvre en wat maakt ieders werk eigen en uitzonderlijk? Een bijzondere krachtmeting en nauwe samenwerking, van 14 juni t/m 26 juli 2012 te zien in de Kunstruimte van De Nederlandsche Bank.

De speciaal voor deze expositie gemaakte werken nodigen uit om te worden vergeleken. Maar is deze vergelijking wel terecht? Is het werk niet eerder tegengesteld aan elkaar, als dag en nacht? Pas wanneer men het werk in het echt ziet, worden de verschillen in materiaalbehandeling, impact en uitstraling voelbaar. Waar de één haar sporen met de gum uitwist, laat de ander met een mes diepe sporen achter. Waar de één vooral neutrale gebieden verbeeldt, is de ander juist op zoek naar beladen plekken. Voor beiden is het gekozen moment echter van cruciaal belang: bij Maulwurf gaat het om een onomkeerbaar moment, waarna niets meer hetzelfde zal zijn. Spoelstra weet juist het moment te treffen van ‘de stilte voor de storm’. Of is het de stilte erna?

Raquel Maulwurf is gefascineerd door de menselijke drang tot destructie van zichzelf, de ander en zijn omgeving. Tot voor kort vormde destructie door oorlogsgeweld het belangrijkste thema in haar werk, met series als Trümmerfelder, FLAK, Zeppelin en Going Nuclear. Haar residency aan het International Studio & Curatorial Program (ISCP) in New York in 2011 zette een serie werken in gang over de beschadigde natuur; de totale ontregeling van de maatschappij door natuurgeweld en ecologische rampen. Maulwurf laat met geweld het geweld te voorschijn komen in haar werk door het tekenoppervlak van het museumkarton waarop ze werkt open te krassen totdat de papierpulp er als het ware 'uitstroomt'. Letterlijk en figuurlijk creërend vanuit destructie levert dit paradoxale beelden op van gruwelijke schoonheid.
 
Renie Spoelstra streeft bij haar enorme houtskooltekeningen naar een sfeer van opzettelijke apathie die ze zelf omschrijft als ‘het dode punt van de schommel’. Een moment van verscherpte zintuiglijke beleving en bewustzijn dat alles in zich draagt van wat zich ervoor en erna afgespeeld zou kunnen hebben. Spoelstra filmt en fotografeert landschappen in Nederland en Noord-Amerika zonder al te specifieke kenmerken. Deze foto’s en stills gebruikt ze als uitgangspunt voor haar gelaagde tekeningen. In ‘De Filosofie van het Landschap’ (1970) analyseert de filosoof Ton Lemaire de toenemende verstrengeling van cultuur en natuur en de veranderende visie van de westerse mens op het landschap. Deze twee elementen zijn terug te vinden in de landschappen van Renie Spoelstra. Met enkel grijs- en zwarttinten van verschillende houtskoolsoorten weet zij verstilde sferen op te roepen met een verontrustende, onderhuidse spanning.
 
Raquel Maulwurf (Madrid 1975) had in 2007 een belangrijke solo-tentoonstelling in het Stedelijk Museum Schiedam. Hierna volgden vele museumtentoonstellingen o.a. Museum de Fundatie Zwolle, Teylers Museum Haarlem, CODA Museum Apeldoorn, Museum van Bommel van Dam Venlo, Museum Belvédère Heerenveen, Stedelijk Museum Zwolle en IKOB Museum Eupen (België). Haar werk maakt deel uit van diverse bedrijfscollecties als Achmea, Progressive Art Collection (USA), BuZa, BNG en Bouwfonds. Recentelijk werd een aantal monumentale werken opgenomen in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag.
Renie Spoelstra (Drachten 1974) heeft deelgenomen aan meerdere exposities in Nederland en buitenland. Hoogtepunten waren presentaties in Stedelijk Museum Schiedam, Museum Belvédère Heerenveen en Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam. Haar werk is opgenomen in gerenommeerde collecties zoals MACBA Barcelona (Spanje), Stedelijk Museum Schiedam, Centraal Museum Utrecht, Cobra Museum Amstelveen, Teylers Museum Haarlem, Caldic Collectie, Bouwfonds Kunstcollectie, de vermaarde Guerlain Collectie evenals talloze privécollecties in binnen- en buitenland.


De tentoonstelling is van 14 juni t/m 26 juli 2012 op werkdagen te bezichtigen op afspraak in de kunstruimte van De Nederlandsche Bank (Westeinde 1, Amsterdam).Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kan contact worden opgenomen met het secretariaat van de Kunstcommissie via kunstcommissie@dnb.nl of telefonisch via (020) 524 21 83.