News Trending

Klaas Gubbels in Slot Zeist

Slot Zeist presents "To my great friend Georg Baselitz", a solo exhibition of Klaas Gubbels. On view until 10 June 2012. See our website and SlotZeist for more information.

Press Release (Dutch)

Klaas Gubbels (1934) is zonder enige twijfel één van de belangrijkste levende Nederlandse beeldend kunstenaars. De door hem gemaakte kunstwerken zijn voor velen iconen geworden: serieuze, maar lichtvoetige voorstellingen die herkenbaar zijn, maar ook steeds de grenzen van het realisme aftasten. Slot Zeist toont met trots een collectie van schilderijen, beelden, werk op papier en grafiek van deze bijzondere kunstenaar.
Klaas Gubbels is vooral bekend om zijn afbeeldingen van koffiekannen en tafels. Zijn fascinatie voor deze voorwerpen begon toen hij op de kunstacademie stillevens maakte van een burgerlijke, geëmailleerde ketel. Juist dit burgerlijke heeft Gubbels’ interesse; hij wil in zijn kunstwerken iets met het ‘het saaie’ doen: er een zetje aan geven, zodat het spannend wordt. Het gaat Gubbels daarbij om de nuances die het grote verschil maken. Net als Dick Bruna die, ook na al die jaren lijntjes tekenen, priegelt over een enkele millimeter. Gubbels vindt dit zeer herkenbaar. Waarom is het ene lijntje wel goed en de andere niet? Gubbels werkt intuïtief en spontaan. Hij noemt dit ‘direct werken’; het in één keer op het doek aanbrengen van de verf, soms ondersteund door een met houtskool aangegeven contour van het object. Schilderen is voor hem een gedisciplineerde en secure bezigheid. ‘Ik ben een chaoot, behalve in het schilderen, dan ben ik uiterst geconcentreerd bezig.’ Waar het Gubbels uiteindelijk om te doen is, is het weergeven van krachtige vormen en de soberheid daarvan, in weerbarstige kleuren. Gubbels deed een opleiding reclameschilderen, studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en aan Academie Kunstoefening te Arnhem. Daar volgde hij ook avondlessen in beeldhouwkunde. Zijn werk bevindt zich o.a. in Museum Boijmans Van Beuningen Rotterdam, het Stedelijk Museum Amsterdam en Museum voor Moderne Kunst Arnhem. De titel van de tentoonstelling verwijst naar het boek “aan mijn grote vriend Georg Baselitz” dat bij de tentoonstelling verkocht wordt. Hierin vertelt Gubbels over zijn serie van 27 olieverf schilderijen van koffieketels (en enkele stoelen of een verdwaald kopje) waarvan er steeds één ondersteboven staat, verwijzend naar de omdraaiing van het beeld waarmee de Duitse kunstenaar Georg Baselitz zo beroemd werd. Het andere boek dat bij de tentoonstelling te koop is, ‘De voortgang’, bevat afgezien van een uniek overzicht van Gubbels’ recente werk ook een DVD met daarop het tv-programma ‘Het uur van de Wolf’ dat aan Gubbels gewijd was.
De tentoonstelling “aan mijn grote vriend Georg Baselitz” in Slot Zeist vindt plaats in samenwerking met Galerie Willy Schoots in Eindhoven en Livingstone gallery in Den Haag.