News Trending

Chabot Museum Rotterdam - Boijmans bij de Buren - Raquel Maulwurf

KUNST STELT ALLES VOOR - MODERNE MEESTERS UIT DE COLLECTIES VAN HET CHABOT MUSEUM EN MUSEUM BOIJMANS VAN BEUNINGEN - 2 JUNI 2020 T/M 29 NOVEMBER 2020

Bekende werken van moderne meesters uit de collecties van het Chabot Museum en Museum Boijmans Van Beuningen hangen voor de eerste keer bij elkaar in de open architectuur van de modernistische villa.  Van de voorlopers tot de hoogtijdagen van het expressionisme en de naoorlogse invloeden in het Abstract Expressionisme en CoBrA. 

Met werk van o.a. Richter, Förg, Armando, Maulwurf, Constant, Monet, Picasso, Munch, De Kooning en Chabot.

Vrijheid en verbeeldingskracht

De titel Kunst stelt alles voor, is ontleend aan een uitspraak van Constant Nieuwenhuys, doelend op de bevrijding van creativiteit en fantasie, weg van de klassieke culturele kaders en de opvattingen over schoonheid. Ook is er aandacht voor het album Louter Genieten met teksten en tekeningen van Simon Vinkenoog. Hiermee vieren we niet alleen de vrijheid in creativiteit maar ook in bredere zin, in het kader van 75 jaar vrijheid in Nederland. 


‘De Nachtwacht’ van Rotterdam
Het monumentale schilderij Brand van Rotterdam, dat Henk Chabot schilderde in de zomer van 1940 naar aanleiding van het bombardement op de stad maakt een belangrijk deel uit van de tentoonstelling.

Jisca Bijlsma, directeur Chabot Museum:  “Brand van Rotterdam is ‘de Nachtwacht’ van het museum. Het bombardement is niet meer weg te denken uit de geschiedenis van Rotterdam, en er is geen enkel ander schilderij van dit kaliber met dit onderwerp. Met dat rood en dat geel heeft hij de expressie verhoogd, maar die enorme vuurwolken zal hij zo hebben gezien vanuit zijn dijkwoning aan de Rotte. “

Naast de Brand van Rotterdam van Chabot hangt het werk Berlin Kurfurstendam van Raquel Maulwurf.

Oorlog en vernietiging -de Tweede Wereldoorlog in het bijzonder- is in het oeuvre van Raquel Maulwurf een essentieel onderdeel. Haar monumentale houtskooltekeningen tonen de chaos in de wereld, die ontstaan is door de vernietigende kracht van de natuur en de mens.
Deze beelden van verwoesting zijn op zo’n manier geconstrueerd dat alleen de essentie van de gebeurtenis overblijft. De tekeningen tonen niet meer wat we zien, maar dat wat we weten. Actuele gebeurtenissen worden tastbaar en centraal staat de vraag waarom de mens zijn eigen leefomgeving vernietigt.

 

Boijmans bij de Buren
Deze tentoonstelling vindt plaats in het kader van ‘Boijmans bij de Buren’, waarin de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen uitwaaiert over Rotterdam.