News Trending

Angels & Demons in NRC Handelsblad of 26 June 2014

Our current exhibition Angels & Demons was reviewed in NRC Handelsblad of 26 June 2014:
“Het eerste wat je ziet is een langgerekt winterlandschap met kale boomstammen als stille getuigen van een voorbij slagveld, in houtskool getekend door Raquel Maulwurf. Een verpletterende stilte.”

“Daartegenover hangt een schildering van José María Sicilia in was, waar hij een hoeveelheid rode verf in liet vallen. Het zinkt weg in een zwarte diepte terwijl dit leed bovenaan zacht wordt weggepoetst door de bleke was.”

“Tussen Maulwurf en Sicilia in hangt een reeks fragmentarische schilderijtjes van Simon Schrikker, bloedrode details met boomtoppen en helikopters. Als de verschrikking te erg is om te verbeelden, weet de kijker dat deze zijn voorstellingvermogen te buiten gaat.”
“Een kleine houten sculptuur van Wim Biewenga, speelgoed bijna, toont een stuurs mannetje in een auto. Basaal gebeeldhouwd blijkt het gezicht enkel een grimas. Is hij een marionet, het kwaad dat ontstaat door onnozelheid?”

“Ook het belendende portret van een officier uit de Amerikaanse burgeroorlog door Ryan Mendoza doet denken aan Hannah Arendts theorie over de banaliteit van het kwaad. De kop verraadt al net zo’n rechtlijnige geest.”

Afbeelding: Ryan Mendoza, ‘Armchair Hero’, 2013, oil on canvas, 100 x80 cm