News Trending

STEDELIJK MUSEUM VIANEN - CITY LIFE, DE ERFENIS VAN MONDRIAAN

11 NOVEMBER 2022 - 5 FEBRUARY 2023
STEDELIJK MUSEUM VIANEN - City Life, de erfenis van Mondriaan
Theo Eissens - Sol LeWitt - Harry Markusse - Ruri Matsumoto

In 2022 is het precies 150 jaar geleden dat Piet Mondriaan in Amersfoort werd geboren. Stedelijk Museum Vianen wil dit feestelijke jaar afsluiten met een speciale tentoonstelling over de erfenis van Mondriaan. Niet alleen over abstractie en primaire kleuren, maar over de verfstreken in het late werk van Mondriaan toen hij in New York woonde: kleurrijk en muzikaal, de dynamiek van de stad. Een tentoonstelling om blij van te worden.

De kunst van Mondriaan was een eindpunt. Wat te schilderen na Mondriaan? De Amerikaanse kunstenaar Sol LeWitt nam in de jaren zeventig de handschoen op door een link te leggen met de muziek uit zijn tijd: de minimal music. Deze muziekvorm gaat ook uit van een beperkt aantal klanken en heeft een sterk herhalend element in zich, zoals de geluiden van de stad. Net als bij Mondriaan ontwikkelde zijn kunst zich van vooral witte geometrische vormen naar steeds kleurrijker en frivoler.

Straatkunst

Voor de kunstenaars van nu zijn Mondriaan en Sol LeWitt van blijvende waarde in een wereld waarin wij dagelijks een bombardement van beelden krijgen via televisie, internet en social media. Hun sobere en heldere beeldtaal kennen wij uit boeken en musea, maar komt ook via de openbare ruimte tot ons. LeWitt was een liefhebber van kunst in de openbare ruimte. Zijn ontwerpen zijn wereldwijd te zien in vele metrostations en op pleinen, plekken die bruisen van activiteit.

Nieuwe generatie

De kunst van Mondriaan en LeWitt heeft zijn weg gevonden naar een nieuwe generatie kunstenaars in Nederland en daarbuiten die met abstractie de wereld van nu willen verbeelden, en dan met name het geluid en de energie van de stad. De abstracte kunst van Mondriaan is niet dood, maar meer levend dan ooit.

City Life sluit aan op de manifestatie Mondriaan 150 en ondersteunt de stimulering van provinciale samenwerking tussen gemeentelijke musea. Met dank aan Museum Van Bommel van Dam in Venlo, Livingstone Gallery The Hague - Berlin, Van Spijk Art Books en vele particuliere collecties.

Image: Theo Eissens, Scheveningen I, 2009, acrylic paint, silkscreen on canvas, 140 x 105 cm. Photo: Peter Cox