News Trending

Raquel Maulwurf in Over Oorlog en Vrede at Museum van Bommel van Dam

Works by Raquel Maulwurf from the series on WW II are featured in the group exhibition Over Oorlog en Vrede at Museum van Bommel van Dam. On view until 6 September 2015.  

TEXT (Dutch only)

Over Oorlog en Vrede

1 maart 2015, 15:00u t/m 6 september 2015

Terwijl de geallieerden vanaf 6 juni 1944 West-Europa bevrijden, dringen  Russische legereenheden in Oost-Europa de soldaten van het Derde Rijk steeds verder terug. Tezelfdertijd blijven de nazi’s op obsessieve instigatie van Hitler, Goebbels en Himmler meedogenloos Joden deporteren en ombrengen. De in december 1941 ingezette Endlösung wordt tot en met de late winter van 1945 technocratisch volgehouden.

De Franse schrijver, filosoof en filmregisseur Claude Lanzmann heeft de barbaarse gevolgen van deze weerzinwekkende, grootschalige genocide fenomenaal verbeeld in de film Shoah. De Amerikaans-Franse schrijver Jonathan Littell heeft in zijn vuistdikke roman De welwillenden het bizarre kwellen, het mensonterend martelen en systematisch uitroeien van Joodse mensen op niets ontziende wijze verwoord.
Bij wijze van krankzinnig contrast vinden we op de website van het Holocaust Memorial Museum in Washington sinds 2007 veel foto’s van breeduit lachende, borrelende, gezellig poserende, uitgelaten etende en vrolijk zingende SS-artsen, SS-officieren en kamppersoneel. De verbijsterende foto’s tonen relaxte oorlogsmisdadigers en ontspannen sadisten waaronder de infame SS-arts Joseph Mengele. De medeplichtigen kijken zonder een zweem van schuldbesef en onaangedaan direct in de camera.

Over Oorlog en Vrede
Abject antisemitisme en racisme hebben zich meteen ook na de Tweede Wereldoorlog weer in velerlei hoedanigheden en varianten geopenbaard. In documentaires, films, gedichten, kunstwerken, muziek, romans en toneelstukken hebben geëngageerden telkens getracht om op de raadselachtige werking van de onlosmakelijk met elkaar verbonden begrippen goed en kwaad, oorlog en vrede  artistiek te reflecteren. Op Over Oorlog en Vrede tonen 19 beeldend kunstenaars hun persoonlijke betrokkenheid bij de condition humaine van de Tweede Wereldoorlog.

Deelnemende kunstrenaars: Armando, Jef Diederen, Wim de Haan, Aad de Haas, Frank van Hemert, Anselm Kiefer, Michael Kiernan, Mathieu Knippenbergh, Hans Kuijs, Ger Lataster, Raquel Maulwurf, Thom Puckey, Joseph Semah, Agata Siwek, Ton Slits, Pierre van Soest, Shinkichi Tajiri, Julia Winter en Hans de Wit.